home
Laatst gewijzigd 14 jul 2019

Moderne tijden

Met de 20e eeuw brak de tijd aan van grote industriële veranderingen

Onderstaande foto is zo'n beetje ons kostbaarste bezit van onze fotocollectie. Het betreft een familiefoto die genomen is op 10 februari 1921, bij de viering van de 45e trouwdag van Abraham van Wijnbergen en Hendrika van Dantzig.

WJ van den Bos in 1912
Van links naar rechts, staand: Benjamin Leiser, onbekende, David Henri van Dantzig, Margaretha (Gré) van Dantzig, Andries Samuel van Wijnbergen, Martha
Franco-Van Buuren, Salomon Franco, meneer Smit. Zittend aan tafel: Eva Leiser-Van Dantzig, onbekende, Zus van Dantzig, Abraham van Wijnbergen, Hendrika
van Wijnbergen-Van Dantzig, Rosalie Trompetter-Van Wijnbergen, Henny Trompetter, David Trompetter.
Beschrijving van de personen op de foto:
De afbeelding van Betty Trompetter hoort niet op de oorspronkelijke foto thuis en is er tussengeplakt (boven de baby Henny Trompetter).
Eva Leiser-Van Dantzig was een kind van Benjamin van Dantzig - een broer van Hendrika van Dantzig die reeds in 1906 was overleden - en Saartje Spanjaard. Benjamin Leiser was haar echtgenoot.
David Henri van Dantzig was ook een kind van Benjamin en Saartje, hij had een winkel in tropenuitrustingen in Rotterdam en was vrijgezel.
Margaretha (Gré) van Dantzig was eveneens een kind van Benjamin en Saartje, ze was beeldhouwster.
Andries Samuel van Wijnbergen was een zoon van Abraham van Wijnbergen en Hendrika van Dantzig.
Martha Franco-Van Buuren was tekenleraar en schilder, ze was de dochter van Hendrika van Dantzig's zus Hanna die weduwe was van Samuel Willem van Buuren, Salomon Franco was Martha's echtgenoot. Rosalie Trompetter-Van Wijnbergen was een dochter van Abraham van Wijnbergen en Hendrika van Dantzig. David Trompetter was haar echtgenoot, Betty en Henny hun kinderen.
Meneer Smit was een vriend van de familie.


HM Wijnants
Henricus Marinus Wijnants
HM Wijnants
Elisabeth Petronella Maria Schmitz
Bijgaande foto's van Henricus Marinus Wijnants en Elisabeth Petronella Maria Schmitz - mijn (Hans z'n) overgrootouders - heb ik bij toeval gevonden op het internet op de (niet meer beschikbare) homepage van Patsy Coldenhoff.
Henricus Marinus was bierhandelaar en later lantaarnopsteker in Den Haag. Als klein kind heb ik hem nog gekend, hij overleed op 89-jarige leeftijd.
Elisabeth Petronella Maria is kruidenierster geweest. Ze was geboren in Zutphen en stierf reeds op 45 jarige leeftijd.

back forward