home




Laatst gewijzigd 20 jun 2017

De Zestiger Jaren

Ons verhaal.

Rijswijk in 1960
Kruispunt Haagweg / Herenstraat / Geestbrugweg
in het centrum van Rijswijk in 1960.
Rijswijk, Zuid-Holland, de plaats waar we onze kindertijd doorbrachten. Onze huizen lagen 300 meter van elkaar, maar daar waren we ons toen nog niet van bewust.
We hebben zelfs op dezelfde kleuterschool, lagere school en middelbare school gezeten (nooit tegelijkertijd), maar ... bleven vreemden voor elkaar.
In de zomer van 1987 ontmoetten we elkaar, en besloten samen verder door het leven te gaan. Nina en Joop waren toen al geboren, in Bazel, Zwitserland.
Tegenwoordig is Henny leerkracht op een basisschool in Den Haag en Hans software engineer in Den Haag.
We hebben onze omgeving zien veranderen van een vriendelijke, gezellige buurt in de haastige samenleving van vandaag. Waar mensen vroeger te voet of op de fiets zich verplaatsten, gebruikt tegenwoordig vrijwel iedereen een auto, zelfs voor afstanden van een paar honderd meter. Daarom houden wij ervan om regelmatig te ontsnappen naar de Wadden, een van de schaarse plekjes in Nederland waar je nog stilte kan ervaren.


De Wadden
Vakantie op de Wadden van Terschelling in 2007.

Historische context

We groeiden op in de zestiger jaren, toen het land nog druk moest worden herbouwd na WO2. Alle ontwerpen waren functioneel, niet fraai. Kinderen kregen weinig aandacht en gezag werd gewaardeerd: Je moest doen wat je ouders je opdroegen, want wat zij hadden meegemaakt was onvergelijkbaar.
Deze houding lokte een reactie uit, de PROVO beweging. Tesamen met de groeiende welvaart heeft dit geresulteerd in de westerse wereld waarin we nu leven, waar consumptie prevaleert boven spaarzaamheid, presentatie boven inhoud, en waarin kinderen worden behandeld als volwassenen.
In dezelfde tijd zijn o.a. Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse immigranten naar ons land gekomen, waardoor de samenleving een multi-raciaal karakter heeft gekregen. De manier waarop dat hier heeft uitgepakt kan worden gezien als voorbeeld voor de wereld en spreekt voor de belangrijkste waarden die we gelukkig nog niet verloren hebben, vrijheid en tolerantie.



back forward